Kako napraviti utočište od vrbe?

Izrada utočišta od vrbe može biti odličan razlog za boravak u prirodi, opuštajuću tjelesnu vježbu, pa čak i obiteljska akcija u kojoj lako i zabavno mogu sudjelovati i djeca.

Ponavljajući ritam sadnje i pletenja vrbe opuštajuće je i kreativno, a cilj je stvaranje prirodnog utočišta u svom vrtu.

Olakšaj si!

Koristi prostirke protiv korova, ako ne želiš kasnije plijeviti.

Postavi sustav na navodnjavanje kap na kap, da bi tvoja vrba imala dovoljno vode u prvoj godini.

Što ti treba za utočište od vrbe?

Što posaditi?

Jako je bitno znati da Vrba voli puuuno vlage i sunca. Zato ju je najbolje saditi u kontinentalnoj Hrvatskoj, posebno u blizini rijeka.

Vrbu možeš kupiti od specijaliziranih uzgajivača ili ju možeš nabaviti kod lokalnih skupina za očuvanje. Uobičajene sorte za strukture živih vrba uključuju Salix alba var. vitellina, Salix viminalis i Salix purpurea. Salix alba var. Vitellina može rasti i u Dalmaciji , ali uz obaveznu primjenu navodnjavanja.

U idealnom slučaju želiš dugačke ravni štapovi bez grananja. Štapovi bi trebali biti dugački oko 2 m za glavne stupove (stare otprilike 2 godine) i 1-1,5 m za sekundarne štapove (stare otprilike 1 godinu). Komercijalno, vrba se uzgaja tijesno jedna uz drugu kako bi se mlae grane potaknule da rastu visoko i ravno.

Kada saditi?

Živu vrbu najbolje je saditi u kasnu zimu do rano proljeće kada je biljka u stanju mirovanja (prije nego što počnu rasti novi listovi).

Tada je većina energije pohranjena spremna za novi rast i dat će biljci najbolji početak nakon što u proljeće počne rasti.

Kao i svaku reznicu, vrbu je najbolje posaditi što prije nakon rezanja. Ako to nije moguće, zadnji kraj (deblji kraj) štapa stavi u vodu da se ne osuši.

Srećom, vrba je prilično tolerantna, pa ako dobiješ vrbu, stavi je u vodu čim stigne. Prije sadnje odrežite donjih 10 cm grane da ukloniš svu osušenu vrbu.

Gdje posaditi?

Idealno je posaditi svoju vrbu na sunčanom, ali vlažnom dijelu vrta, 10m ili više od zgrada. Iako će vrba tolerirati većinu uvjeta, najbolje će rasti u tlu koje zadržava vlagu. Ne želi se isušiti, ali ne želi biti previše mokra. Podnijet će nešto sjene, ali vrba posađena na jakom suncu imat će najbolju boju, a previše sjene može uzrokovati njezino odumiranje.

Korijenje vrbe će tražiti izvore vode – stoga je nemoj saditi preblizu cijevi ili odvodnih sustava.

KORAK PO KORAK

Korak 1 – Pripremi tlo

Označi oblik koji planiraš napraviti na tlu. Možeš raditi ogradu, tunel ili kupolu. Ako radiš kupolu, najlaše je u sredinu zabiti kolac, zavezati konop i kružiti oko njega dok sipaš brašno. Na taj način će ne tlu ostati bijeli trag u obliku kruga.

Očisti travu i korov s područja sadnje i zabodi podlogu za suzbijanje korova ako je koristiš, a ako ne, stavi debeli malč oko baze strukture nakon što završiš sa sadnjom. Vrba će imati bolje šanse da se dobro ustali ako se ne bude morala natjecati s drugim biljkama.


 

Korak 2 – Posadi stupove

Šiljkom napravi rupu za sadnju, koso odreži bazu vrbove štapovei gurnite oko 30 cm u zemlju.

Ako izrađuješ kupolu ili tunel, morati ćeš postaviti dugačke štapove (stupove) tako da budu usmjerene ravno prema gore. Razmak će ovisiti o duljini štapova i veličini strukture koju izrađuješ, ali udaljenost između njih oko 25-30 cm obično je dobra udaljenost.

Previše udaljene jedna od druge i struktura će biti praznina, preblizu jedna drugoj i biljke će se natjecati jedna s drugom dok rastu. Stupovi se moraju moći preklopiti i križati s stupovima na suprotnoj strani.

Korak 3 – Napravi sekundarnu konstrukciju

Na jednoj strani postolja napravi još jednu rupu i umetni jednu od svojih štapova za tkanje pod kutom od oko 45 stupnjeva. Učini isto s druge strane uspravnog nosača, ali ovaj put nagni šipku u drugom smjeru.

Korak 4 – Oblikuj kupolu

Savij dugačke stupove kako bi tvorili vrh tunela ili kupole. U idealnom slučaju, trebali bi se okrenuti oko drugog uspravnog nosača s druge strane. Duljina stupova odredit će visinu vaše konstrukcije (osim ako si strpljiv/a i pričekaš da stupovi narastu do slijedeće godine prije nego što napraviš krov). Vrbu možeš labavo vezati uzicom da drži strukturu zajedno.

Korak 5 – Opleti

Sada upleti sekundarne štapove pod kutom, držeći ih nakošene i tkajući ispod, preko, ispod, preko, itd. Opet, može pomoći vezati vrbu na mjestu gdje se križa, osobito kada počneš tkati. Kako bude utkano više komadića, trebala bi se početi zadržavati struktura. S vremenom se vrba može cijepiti na mjestima gdje se križa.

Korak 6 – Pusti da raste

Stavi debeli sloj komadića kore ili drugog malča oko baze vrbe kako bi se zadržala vlaga i spriječio rast korova (ne moraš, ako si koristio/la podlogu protiv korova). Morati ćeš ga dobro zalijevati tijekom prve godine dok mu se korijenje ne učvrsti (ali ni to ne moraš ako si stavio/la navodnjavanje). Ako neke od stupova zažive, možeš ih ukloniti i zamijeniti novim stupovima sljedeće godine.

Korak 7 – Brini se o svojoj vrbi

Kunići i jeleni rado jedu mladu vrbu, pa ćeš možda morati ograditi svoju strukturu dok se nerazgrana. Lisne uši također uživaju u vrbi koja može dovesti do kapanja ljepljive medne rose koju proizvode lisne uši, a koja također može privući ose. Održavanje pletiva vrbe otvorenim, s razmacima, pomoći će protoku zraka i pustiti grabežljive kukce poput bubamara da kontroliraju lisne uši. Tvoja će vrba brzo rasti! Dakle, morat ćeš ju podšišati nekoliko puta tijekom godine kako bi izgledala uredno ili ju pustiti da raste i dobro ga ošišati zimi (možeš i upotrijebiti vrbove grane koje tada odrežeš za druge buduće projekte). Grane koje rastu na stranama strukture mogu se utkati kako bi se podebljale stranice i vrh. One se mogu utkati u nasumične uzorke u postojeće tkanje.

Video upute:

Ako voliš modernije oblikovanje, svoju vrbinu kolibu možeš sagraditi i ovako, a ako ti se u međuvremenu vrbine grane osuše, ne brini.

Naime, postoji još projekata koji te mogu inspirirati, npr. ovaj.

Ovo su profesionalci, pa neka te i oni inspiriraju:

hr